Wat is een taxatie?

Een taxatie is het vaststellen van de marktwaarde van een woning, in de vorm van een taxatierapport. De marktwaarde betreft een schatting van wat de waarde zou zijn als deze vrij op de markt wordt verkocht.

Deze woningwaarde wordt vastgelegd in een standaardmodel taxatierapport. In de meeste gevallen is dit een gevalideerd taxatierapport. Zo’n rapport is goedgekeurd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Het NWWI controleert of het rapport voldoet aan de vastgelegde richtlijnen en kwaliteitseisen. Na deze validatie wordt het taxatierapport geaccepteerd door alle geldverstrekkers. Het door de NWWI gevalideerde taxatierapport is ook geschikt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Arnhem Velperplein, Gevalideerd taxatierapport
Nijmegen brug, NWWI taxatierapport

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Heb je een nieuw huis gekocht, wil je je hypotheek oversluiten, een lagere rente door aanpassing van je risicoklasse of wil je je overwaarde opnemen voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming? Dan heb je een taxatierapport nodig. Ook kan er een taxatierapport nodig zijn voor een boedelverdeling na een scheiding of een erfenis. De geldverstrekker wil namelijk graag van een onafhankelijke en betrouwbare registertaxateur weten of de woning voldoende waard is om de hypotheek af te kunnen sluiten.

Betrouwbare registertaxateur

Het maken van een taxatie kun je het beste overlaten aan een erkend Register-Taxateur. Dan weet je zeker dat je taxatierapport voldoet aan de richtlijnen en geaccepteerd wordt door alle financiële instellingen. Van Heteren Taxaties is gecertificeerd en ingeschreven bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) en het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Wij werken conform de gedrags- en beroepsregels en internationale en Europese taxatiestandaarden. Hierbij staan deskundigheid, onafhankelijkheid, objectiviteit en integriteit centraal. Daarnaast blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en houden we onze kennis op pijl met diverse cursussen en trainingen.

Kortom, met Van Heteren Taxaties ben je verzekerd van een deskundige en betrouwbare partij!

Arnhem Sonsbeek, Taxatie huis